vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

7 juli om 13:43

Sint gaat dit jaar ons huis stilletjes voorbij

Na een stukje hele slechte chocolade dit jaar geen Sinterklaas en Kerst versnaperingen meer

Maandag 4 december

Breuk met traditie?

Beste Monique,

Zoals al bekend heb ik het tekenen voor de decembermaand stopgezet, want ik heb rust nodig. Absolute rust, voor mijn ogen in het bijzonder.

Nu komt er tijd vrij voor andere, meer ontspannen bezigheden. Ik zal in één van de aankomende dagen en weken mensen schrijven, die ik goed ken. Daarnaast ga ik ook aardigheidjes maken, die een klein beetje bij deze tijd van het jaar horen. Het idee moet me dan wel te binnen schieten.

Ik vermoed dat inmiddels een aantal mensen, dat mij op Facebook volgt, zal denken: nu de lekkernijen voor Sinterklaas en Kerst in de winkels uitgestald liggen, zal Kees daar niet af en toe eentje van willen nemen? Het ziet er allemaal toch kleurrijk en aanlokkelijk uit?

Nee, dit jaar niet.

Om een of andere reden kijk ik niet meer naar de rekken van chocoladeletters, speculaaspoppen en pepernoten. Ik ben geneigd ze voorbij te lopen. Vorig jaar was dat anders en kocht ik zo nu en dan een Sinterklaaslekkernij. Dit jaar stort ik me liever op essentiële levensmiddelen.
Ook het bescheiden vieren van Sint Nicolaas met mijn ouders is er niet bij. In andere jaren gaven we elkaar nog wel eens een cadeautje met een gedicht erbij. Meestal deden we dat tersluiks alsof de Sint gedurende de nacht van 4 op 5 december langs was geweest om iets op ons ontbijtbord te leggen.
In de ochtend van 5 december troffen we dan een pakje met een versje aan. Meestal zat er iets lekkers in of een boek dat voor één van ons interessant was.
Deze 5 december zal Sint ons huis stilletjes voorbij gaan.
Vanwaar verbreken we deze traditie?
In eerste instantie is het helaas nog steeds zo dat ik chocoladeproducten vermijd. Daar heb ik absoluut geen zin meer in. Een kwestie van: tegengegeten.
Sinds die ene dag in juni van dit jaar, toen ik een stukje hele slechte chocolade proefde dat ik bij de koffie nam, is de behoefte naar een waar nulpunt gedaald (zie Facebook-blog dd. zondag 2 juli 2017).
Ook andere lekkernijen die bij deze maand horen, laat ik voortaan liever links liggen.

Van speculaas, taai-taai en straks – gedurende de jaarwisseling – de oliebollen, ben ik al vanouds geen liefhebber. Het is mij te zoet , te zwaar en te vet. Alleen de kerststol vind ik nog lekker, en dan met name de stol met echte amandel-honingspijs erin.

Ik heb dan ook besloten 2017 sober af te sluiten. Eerlijk gezegd vind ik het afgelopen jaar geen prettig jaar. Vele situaties, die ik tegenkwam stemden mij toch wel wat somber. Daarnaast deden zich harde confrontaties voor, waarover ik liever niet vertel.

Voor mensen die mij in deze tijd van het jaar iets lekkers willen geven, heb ik een goede raad: geen chocola, oliebollen en speculaas-producten alstublieft.

Desondanks zal ik binnenkort, om toch wat ‘jeu’ aan het dagelijkse leven te geven, mijn huiskamer opvrolijken met kerstversieringen en een boompje met verlichting.

Wat betreft mijn wensen voor cadeaus tijdens Sinterklaas en Kerst: wij hoeven niet meer zo nodig. We zijn tevreden met wat we hebben.

Hartelijke groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.