vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

12 mei om 12:37

Tekenen in rustperiode

Dinsdag 17 maart

Beste Monique,

Hoewel de in ons land heersende crisis als gevolg van het aanwezige coronavirus voor ongewone situaties zorgt en alles platlegt, is deze tijd voor mij een ideale gelegenheid om volop te tekenen en daarnaast heerlijk rust te houden.

Buitenshuis is het opmerkelijk stil. Dat doet me goed, want nu kan ik me met aanzienlijk minder omgevingsgeluiden buiten begeven voor de dagelijkse wandeling in het Beekhuizense natuurgebied. Het is een weldaad om in die stilte te lopen! Alleen de vogels zijn te horen, die hun lentelied uit volle borst zingen.

Concentratie
De rust buiten heeft ook gevolgen voor binnenshuis. Zo kan ik me meer dan ooit concentreren op mijn tekenopdrachten! Het werk gaat dan ook vlot en het resultaat van de eerste werkfase van de vierde tekening van het jaar mag er al wezen. Een heel dak met een grote en langwerpige dakkapel erbij heb ik inmiddels afgekregen. Dat dak vond ik erg moeilijk, want het is er een met een groot oppervlak en talrijke kleine pannen, die voor een geometrisch golvend patroon zorgen. Intekenen, inkleuren en weer opnieuw eroverheen tekenen. Soms moest ik met plakkaatverf wat lijnen corrigeren en wederom met de fijne pen straktrekken. Het uitgewerkte dak heb ik meerdere malen aandachtig bekeken. En ja, nu is het helemaal zoals het hoort.

Ook de dakkapel op papier zetten was allesbehalve een eenvoudig hoofdstuk. Ik moest alle verhoudingen en afmetingen van vensters nagaan en uitmeten met een geodriehoek en verschillende linialen. Intekenen, inkleuren en weer tekenen om alles mooi strak te krijgen met interieurs achter de ruiten en weerspiegelingen van buiten in het glas. Het was een minutieus werk dat met het dunste penseel uitgevoerd moest worden. O, en dan al die licht-schaduweffecten en kleurschakeringen.! Nog eventjes dit lijntje en dan nog daar dat kleurtje….

Ziezo, dat zag er waarlijk patent uit. Helemaal als het fotovoorbeeld. Gelukt! En zo kreeg ik afgelopen middag dit monnikenwerk af, na vier dagen eraan te hebben geploeterd.

Ieder nadeel heb z’n voordeel
Zo zie je maar, de coronacrisis kent ook voordelen. “Ieder nadeel heb z’n voordeel” zei Johan Cruijff eens en hiermee werd deze slogan vandaag nog eens bevestigd.

Dat nadeel kende nóg een voordeel. Behalve in een stillere omgeving dan ooit mijn tekenwerk uit te oefenen, ben ik eindelijk aan een nieuw voornemen toegekomen. Ik wil een jaar lang niet met de trein reizen. Daar ik de afgelopen twee jaar erg vaak in overvolle treincoupés heb moeten reizen (zeker in de voorjaarsmaanden!) en dat als een groot ongemak ervoer, zag ik er steeds meer tegenop om er met de trein op uit te gaan. Nu hoeft dat voorlopig een poosje niet meer en kan ik even afstand van het OV nemen.

Last but not least
Last but not least, tijdens mijn ochtendwandeling kwam ik een aardige vrouw tegen. Zij herkende mij. Deze vrouw bleek een fervent Facebook-lezer te zijn. Tevens bewondert zij mijn tekeningen. Vooral van de laatste tekening (een huis in Oosterbeek) was zij zeer onder de indruk. Het leek haar prachtig als ik ook haar huis in Velp zou gaan tekenen. Het bevindt zich in een zijstraatje, niet ver van het dorpscentrum.

Dat zag ik wel zitten en we maakten een afspraak. Niet voor een persoonlijk bezoek, want dat kan nu even niet, maar wel om met de fiets langs te komen, het huis van buiten te bekijken en er voorts foto’s van te nemen. Foto’s die ik later af laat drukken als voorbeeld bij het tekenen.

Het schijnt dat het om een ouderwets huis gaat van meer dan een eeuw oud.

Ik ben benieuwd!

Hartelijke groeten,

Kees

Autisme en Werk
Voor Kees betekent tekenen: werk. Veel autisten worstelen met het vinden van een passende werkplek. Daarom helpen bedrijven als Jobstap en ITvitae autisten met het vinden van een passende werkplek. Zo zet Jobstap alle bedrijven op een rijtje die een plekje vrij hebben en hun mensen begeleid in hun baan. En zorgt ITvitae niet alleen voor een leertraject in de IT voor hoogfunctionerende autisten, maar proberen ze op die manier deze mensen ook een baan aan te bieden. Of binnen het eigen bedrijf of op een plek waarvan ze weten dat je persoonlijk begeleid wordt.


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.