vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

22 juni om 15:03

Twee & ZESTIG jaar getrouwd

Als je ouders 62 jaar getrouwd zijn, kan de dag eigenlijk al niet meer stuk. Poffertjes bakken dus!

Zaterdag 29 september 2018

Beste Monique,

Deze datum is bij ons thuis en trouwens in onze hele familie gedenkwaardig, want dan is de trouwdag van mijn ouders. Dit jaar is het 62 jaar geleden dat zij in de huwelijksboot traden. Die boot is sindsdien gaan varen en al varende geleidelijk uitgegroeid tot een prachtig schip dat nog steeds prachtig vaart.

62 jaar…. Wat een ongelooflijk lange tijd om samen te zijn en elkaar eeuwig trouw te zweren. Met recht iets om trots op te zijn. Wie kan hen dit nog nadoen?

Ter gelegenheid van deze bijzondere dag zijn mijn ouders uit eten gegaan. Ikzelf ging niet mee. Ik ben thuis gebleven en slaagde erin om van deze avond een prachtavond te maken.

Ik heb namelijk poffertjes gebakken. Voor het eerst! En ik heb in alle rust genoten van deze, zelfgemaakte authentiek oud-Hollandse lekkernij. Drie mooie porties heb ik gebakken: 70 poffertjes in totaal. Het heeft me fantastisch gesmaakt!

Hoewel men zou denken dat ik er een opgeblazen gevoel aan over zou houden, blijkt dat niet het geval. Beter gezegd, ik voel me absoluut niet bezwaard. Dat is wel anders na een bezoek aan een poffertjeskraam.

Al lange tijd heb ik een poffertjespan, een schenkflacon voor beslag en een trechter in mijn keuken. Dé spullen die onontbeerlijk zijn om thuis poffertjes te maken.

De pan, schenkflacon en trechter had ik echter nog nooit gebruikt tot ik in de supermarkt een pak meel van een bekend merk tegenkwam, waarvan ik aanvankelijk dacht dat het pannenkoekenmeel was.

Doch toen ik thuis kwam, constateerde ik dat het een poffertjesmix betrof. Eerst wilde ik het ruilen, maar halverwege de rit naar de winkel bedacht ik me en besloot het pak te houden en de uitdaging aan te gaan om poffertjes te bakken.

De eerste portie was best lastig, want sommige poffertjes wilden maar niet gaar worden. Op het moment dat sommige een mooie goudbruine kleur kregen, dreigden andere exemplaren alweer te zwart te worden.

Intussen leerde ik mezelf trucjes aan om te voorkomen dat de zaak onevenredig uit de pan zou worden geschept en om zo efficiënt mogelijk te werken ten einde de lekkerste poffertjes op het bord te krijgen. Dat lukte al bij de twee portie.

Wat ik geleerd heb is het volgende: je moet de poffertjespan eerst stevig verhitten, er dan meteen een klontje roomboter op smelten (geen olie!) en dit met een keukenkwastje verder over de bodem van de pan uitsmeren.

De poffertjes moeten, als de onderkant goudbruin is, met een vorkje worden omgedraaid. Met een beetje oefening en voldoende behendigheid, lukte me dat al redelijk snel. Weliswaar nog niet op de wijze, zoals de koks het in de poffertjeskraam doen, want zij zijn in staat om in korte tijd met verbazingwekkende rapheid tientallen poffertjes tegelijkertijd om te draaien.

Vlug of niet vlug, mijn poffertjes-avond, waarmee ik de 62ste huwelijksdag van mijn ouders vierde, werd een feestje. Het poffertjes bakken is dan ook echt een herhaling waard!

Verder had ik vandaag zoal een goede dag gehad. Ik had een oudere locomotief in de hobbywinkel in Arnhem laten afstellen voor een betere rijsnelheid. Probleemloos kon men ter plekke de trekkracht geschikt maken voor hogere snelheid en acceleratie. Gelukkig was dit snel gepiept, zodat ik nu alweer een hoop plezier kan beleven aan mijn machine.

Tot slot heb ik mijn buurtgenoten geholpen: een grootmoeder en kleindochter, die vlak bij mij wonen.

De kleindochter had van haar oma voor haar verjaardag een setje met schoonschrijfpennen gekregen, maar wist helaas niet hoe ze ermee overweg moest. Daarvoor konden oma en kleindochter bij mij terecht. Ik ben een ervaren kalligraaf en weet precies hoe en wat als het om nieuwe setjes gaat met daarin speciale pennen.

De kleindochter is – net als ik – linkshandig. Kwam dat even mooi uit! Zo kon ik haar redelijk vlot de basisprincipes van het kalligraferen leren. Althans, dat dacht ik, want toen zij eenmaal bij mij aangekomen waren en ik het setje van het meisje bekeek, zag ik direct dat de pennen niet geschikt waren voor linkshandigen. Ook het type pennen keurde ik af.

Ik heb de grootmoeder daarom goede raad verstrekt en diverse suggesties gegeven over mooie kalligrafeerpennen voor linkshandigen, de juiste inkt en de winkels waar je deze artikelen kunt kopen. En zo heb ik twee mensen zeer gelukkig gemaakt. De grootmoeder weet nu wat ze waar kan kopen en de kleindochter kan mooie kalligrafeerpennen speciaal voor linkshandigen tegemoet zien. Een prachtig resultaat!

Moe maar voldaan ga ik zo weer naar bed. Het zit erop vandaag.

Hartelijke groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.