vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

18 juni om 16:16

Mierzoete cakejes bakken met Kees op Valentijnsdag!

Liefde voor de taartglazuur is ver te zoeken op Valentijnsdag, maar Kees bijt zich er doorheen voor zijn moeder, die 85 is geworden!

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Donderdag 14 februari 2019

Beste Monique,

Al behoren wij niet direct tot de mensen die daar aan meedoen; dit jaar maken we hierop uitzondering. Valentijnsdag 2019.
Wat vormt de aanleiding om aandacht te besteden aan deze Dag van de Liefde (metaforisch ook wel het Roze Hart genoemd)?

Ruim twee weken geleden vierde mijn moeder haar 85ste verjaardag. Een heugelijke dag. Van al onze familie en kennissen heb ik haar het meest verwend met een snelkookpan (pressure-cooker) en een grote zelfgemaakte appeltaart.

Het is ongelooflijk maar waar, mijn moeder is voor die respectabele leeftijd een blijvend zeer gezonde vrouw en ook geestelijk vergaat het haar fantastisch. Ik ben ontzettend blij nog een hele vitale moeder te hebben want dagelijks staat zij mij bij met raad en daad. En als er iets naars is, kan zij mij nog volop troost en steun bieden.

Terug naar de appeltaart, die ik op haar verjaardag heb gebakken. Die is er grif ingegaan. Een kwart van de taart gaf mijn moeder aan onze trouwe hulp in de huishouding waarmee er na enige dagen vrijwel niets meer van over was. Ik vond wel èrg jammer dat de taart zo vlug is op gegaan…..

Tijd om een nieuwe taart te bakken! En wat voor taart! Ik besloot een cloudcake met roze glazuur te bakken. Op de bijgevoegde foto is te zien dat ik de cloudcake in de vorm van een hart heb gemaakt. Zo creëerde ik een echt Valentijnshart in de obligate traditionele kleur voor zo’n hart. De cloudcake is een specialiteit die mijn ouders nog niet eerder hebben geproefd. Ik heb er al een paar keer één voor mezelf gebakken (zie het Facebookverslag van 23 oktober 2018), maar voor zowel mijn vaders als moeders verjaardag verdiende de klassieke appeltaart toch de voorkeur.

Verder gaat het nu ietsje beter met mij. Ik merk dat ik over het ergste van de dip heen ben, al neemt het niet weg dat een sombere gemoedsstemming nog af en toe de kop steekt. Uiteraard heb ik er de ‘P’ in dat het buiten maar geen winterweer wil worden. Het lijkt eerder op een slag lente te zijn geworden! Ik baal ervan want een ‘echte’ winter hebben we eigenlijk niet gehad.

Om de dagen toch nog perspectief te bieden doe ik er alles aan om meer ‘jeu’ aan het leven te geven. Daarom had ik besloten dit jaar de 14e februari in een feestelijk jasje te steken met als resultaat deze Valentijnstaart voor mijn ouders.

Toen zij de cake op de eetkamertafel klaar zagen staan, reageerden zij vol verbijstering: “Kees, wat heb je ons nou gegeven? Wat goed! Geweldig!”

Bij de thee namen mijn ouders ieder een stukje. Ze vonden de cake verrukkelijk, al viel het roze glazuur wel wat pittig van smaak uit. Een nogal ‘zuurtjesachtige’ smaak. Het merkwaardige was dat er op het pakje niet vermeld stond dat men er aardbeienessence in had verwerkt. De taart zelf was niet vet en het deeg mooi zacht van structuur en de smaak van het baksel zelf voldeed in alle opzichten.

Volgend jaar herhaling?

Tot slot wil ik allen die mijn vorige post op Facebook hebben gelezen, nog zeer, ja zéér hartelijk danken voor hun uiting van medeleven en de bijzonder lieve brieven en reacties die zij mij stuurden. Deze hebben mij enorm veel steun en verlichting gegeven. Hartelijk dank hiervoor!

Hartelijke groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.