vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

21 juli om 12:01

Van cirkelzaag tot fijne symfonie

In een onrustige week vol lawaai vindt Kees zijn rust in de symfonieën van Leopold Hofmann

Beste Monique,

Een week vol onrust, zo zou je het wel kunnen omschrijven, ja.

Wat wil het geval? Bij mijn buren ondergaan zowel de voor- als achtertuin een complete facelift. Dat houdt in dat een hoveniersbedrijf met enorme machines te werk gaat om nieuwe terrassen en borders aan te leggen, waarbij op diverse plekken muurtjes worden geplaatst ten einde een mooiere tuin te creëren. Dat houdt in dat deze groots opgezette renovatie een gigantisch lawaai met zich mee brengt. Hoewel mijn buren me keurig met een briefje op de hoogte hebben gebracht, was ik er echter niet op voorbereid dat de opknapbeurt zoveel rumoer zou geven.Afgelopen maandag begon het. Voor hun huis lag een stapel reusachtige stenen en tegels. Daarnaast stonden drie werkauto’s met kolossale aanhangwagens. Deze waren bedoeld voor een graafmachine, een shovel en natuurlijk motormachines. Er was ook nog een aparte laadbak, die ruimte verschafte voor steenafval en andere resten tuinafval. De hele laan stond vol met ’tuinman-wagens’ geparkeerd!

Sinds die bewuste maandag worden elke dag grote blokken steen op maat gesneden ten behoeve van de bouw van een muurtje. Hiervoor gebruiken de werkkrachten een grote motorcirkelzaag. Dat apparaat maakt een oorverdovend lawaai. Het is eén langgerekt gekrijs. Dat gaat de hele dag door! Van ’s ochtends vroeg tot laat in de middag! En een stof dat dit veroorzaakt! Vervolgens komt de shovel in actie om blokken steen en stapels tegels naar de achtertuin te brengen. Ook die machine is bepaald niet stil. Zo te horen verkeert de knaldemper van de uitlaat in een verregaande staat van slijtage. De shovel brult en buldert verschrikkelijk! Daar komt nog eens bij dat de bestuurder flinke uithalen op het gaspedaal geeft. Ik voel dan ook alles op de grondvesten trillen! Ik weet niet meer waar ik het zoeken moet. Ik ben wanhopig. Razend! Dat er zoiets moet plaatsvinden! Niet alleen ik, maar ook mijn overburen hebben er last van. Het stof, dat afkomstig is van het steenzagen, waait over in hun tuin. Mijn overbuurman maakt grote bezwaren.Afgelopen maandag heb ik de heren hoveniers aangesproken en hen alles uitgelegd over mijn handicap en mijn overgevoeligheid voor harde geluiden. Ze konden me echter niet geruststellen, want ze vertelden me dat ze nog minstens een week met de machines in de weer zouden zijn. En dat hebben ze niet gelogen. Tot slot vraag ik me af: Hoe zullen mijn buren het zelf ondervinden? Ik denk dat niemand gebaat is bij dit machinegeweld. Ik maak geregeld een wandeling in het bos, maar zelfs dáár kan ik de motorcirkelzaag en shovel nog horen!Gelukkig heeft deze week ook nog wat positieve kanten gekend. Mijn klant kwam gisteravond bij me langs om de tekening van zijn huis op te halen. Hij kwam met zijn vrouw. Het werd een heel gezellig bezoek. We hebben levendige gesprekken gevoerd en mijn klant bleek zijn tekening het einde te vinden. Hij bleef er heel lang naar kijken. Naar alle fijne details die ik erin had aangebracht. Even later stopte ik de tekening in een speciale envelop om deze te beschermen tegen vocht en andere invloeden van buitenaf. Mijn klant vertelde me dat hij het werk in gaat lijsten en dat hij mij daarvan een foto zal mailen.

Als laatste heb ik deze week nog vreugde kunnen beleven aan het maken en voltooien van een CD-verzamelbox met daarin zes CD’s met concerten van de Oostenrijkse componist Leopold Hofmann. Alle opschriften en versieringen op het doosje heb ik zelf gemaakt met plakkaatverf. Met veel plezier kijk ik ernaar. Ik geniet van het kleinood. Het is een dierbaar bezit. Ik heb foto’s ervan genomen.

Graag vertel ik wat over Leopold Hofmann. De componist leefde van 1738 tot 1793 en schijnt een indrukwekkend oeuvre te hebben achtergelaten dat bijna net zo omvangrijk is als dat van Mozart of Haydn. Hofmanns concerten en symfonieën behoren tot een van de mooiste werken uit de 18e eeuw. Uit de annalen heeft men opgemaakt dat hij Mozart goed kende en zelfs zijn plaatsvervanger was als kapelmeester. Vooral in de laatste dagen van Mozarts korte leven moest Leopold Hofmann veelvuldig het werk van hem overnemen.

Helaas geniet Hofmann nog maar weinig bekendheid. Hoewel vrijwel al zijn muziekstukken gepubliceerd en bewaard zijn gebleven, bleken naam en faam na zijn dood snel in de vergetelheid te geraken, totdat een Engelsman – een zekere Bradley – Hofmanns muziek ontdekte. Na een puzzeltocht van vele jaren slaagde Bradley erin een index te maken van zijn concerten en symfonieën door alles te rangschikken en classificeren op alfanumerieke code, gebaseerd op de terts (toonaard) waarin een bepaald muziekstuk is geschreven.

En met deze uitleg kom ik aan het einde van deze blog. Nu is het afwachten hoever de tuinmannen komen met het grote werk bij mijn buren en of het lawaai binnenkort ophoudt.
Groetjes,
Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.