vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

29 september om 10:40

(09-’20) ‘Vandaag is zo’n dag dat ik de controle kwijt ben’

Karin heeft last van haar borderline.

Lief leven,

 

Vandaag is een dag dat ik last heb van mijn borderline. Een paar dingen zitten tegen en dan draai ik door. Het lukt mij maar niet om  mijn emoties te reguleren. Het gaat inmiddels stukken beter dan voorheen, omdat ik ondertussen weet dat de emoties die ik voel, niet in verhouding staan tot wat er daadwerkelijk gebeurt en veel te groot aanvoelen. Op zo’n moment beland ik ongewild in het gevoel dat er niets goed gaat.

Feitelijk maakt het ook helemaal niet uit hoe iets heet; feit is dat ik door mijn borderline vaak vastloop in het dagelijks bestaan, omdat er tussen het binnenkomen van informatie en het verwerken ervan bij mij veel tijd zit.

Daarnaast ben ik ook nog heel ontvankelijk voor toontjes en onduidelijkheden. Vaak zijn voor mij dingen onduidelijk en dat is niet altijd te begrijpen voor degene die tegenover me zit. Dit is heel verwarrend voor mij, want dan weet ik  niet meer hoe ik moet reageren. Met als gevolg dat ik me machteloos of onbegrepen voel. Ik reageer op zulke momenten vaak vanuit onmacht of het gevoel dat men mij  niet begrijpt of serieus neemt. Hoe onredelijk ik dan ook kan zijn, voor mij zijn mijn emoties de realiteit. Dit is wat ik voel.

Ook vandaag lig ik met mezelf overhoop. Ik ben zo gekwetst door dingen die gebeurd zijn, dat ik er zelfs misselijk van ben geworden. Op zulke momenten trek ik me terug in mezelf, om alles te kunnen verwerken en in goede proporties te plaatsen. Pas dán kan ik het relativeren. Geloof me, dat is verdomde lastig. Ik zie mezelf soms reageren en weet dat het anders had gekund.

Tussen de gebeurtenis en het moment dat ik mijn gedachtes en emoties weer onder controle heb, gaat veel tijd verloren. Daardoor krijg ik het gevoel dat ik met mijn heftige reactie meer heb aangericht dan de bedoeling was. En als dat binnenkomt, zorgt dat besef ervoor  dat ik me heel slecht voel over mijn reacties. 

Vandaag is zo’n dag dat ik de controle kwijt ben. Ik ben weer eens in de film, die mijn leven heet, beland en heb het gevoel dat er van alles gebeurt  zonder dat ik er invloed op heb. Gelukkig weet ik ook dat het morgen allemaal weer anders is. Dat ik dan de controle en het zelfvertrouwen terug heb. Morgen is de emotie verwerkt. 

Dit is hoe het werkt in mijn leven. Ik zit in een achtbaan die met een klerevaart door mijn gedachten en gevoelens gaat, waarbij alles – hoppakee – overhoop geschud wordt en ik geen idee heb waar het begin of einde is. 

Op zo’n dag als vandaag laat ik het gevoel maar toe. Er tegen vechten kost  teveel energie en heeft uiteindelijk toch geen zin. Morgen kan ik herstellen wat ik vandaag overhoop heb gegooid. Morgen is het weer een nieuwe dag!

❤ Karin


Gaan jouw emoties soms ook met je op de loop? 

 

 


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.