vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

26 mei om 11:52

Verrassing!

Zaterdag 9 maart 2019

 

Beste Monique,

Vrijdag 8 maart 2019, 17.10 uur: een groot, ja zeer groot tekenwerk vloeide uit mijn hand.
Na me bijna drie weken intensief maar met plezier op het papier te hebben gestort, voltooide ik een tekening die een ware uitdaging vormde.

 

Op deze vrijdag ploeterde ik hard aan de finishing touch van het werk, op de zogenaamde puntjes op de i. Het was allesbehalve dan een relaxte eindfase.

Voltooiing loonde in alle opzichten
De vensters, dakranden en versieringen op geveltoppen bleken nog kleine onvolkomenheden te tonen. Een aantal lijntjes was iets te ver door getekend, soms klopte de symmetrie van het maaswerk niet en bij enkele lijsten zag ik dat ik met de verf er iets naast had gezeten. Kortom, het vroeg om de laatste perfectionering.
Maar uiteindelijk lukte alles. Vandaar dat ik pas om 17.10 uur, op een ongebruikelijk laat tijdstip in de middag, het werk af kreeg.

Toen ik het eindresultaat bekeek, was de voldoening overweldigend. Ik geloofde mijn ogen niet. Had ik dit tot stand gebracht?

Ja, dit had ik tot stand gebracht. De voltooiing loonde in alle opzichten.

Vandaag heb ik onder de tekening de titel gekalligrafeerd en even later ben ik met het werkstuk naar mijn ouders gegaan om het hen te tonen. Toen ik de plaat op hun eettafel legde en vader en moeder deze zagen, waren zij verbouwereerd. Vader zei: “Kees dit is ongelooflijk! Ik vind het één van de kampioen-meesterwerken onder je tekeningen!”

Vader bleef onder de indruk
Mijn vader bleef onverminderd onder de indruk. Hij had meteen de wens dat ik hem een duplicaat van de tekening zou geven, want vader wil deze dolgraag in zijn werkkamer ophangen. Als trots bezitter van het zo geslaagde werkstuk.

Na de lunch besloot ik onmiddellijk naar het dorp te gaan. In de speciaalzaak voor reproduceren en plastificeren liet ik een aantal afdrukken maken. Daarna kocht ik in een andere winkel een passende lijst.
Na in weer en wind weer naar huis te zijn gelopen toog ik aan het werk. Ik maakte de grootte van het vel van één van de duplicaten passend voor het frame.

Ik werkte met een speciaal kleurpotlood de ‘sky’ bij, omdat de kleur van de lucht op de reproductie wat flets was doorgekomen. Het opnieuw op kleur brengen van de lucht lukte gelukkig goed.
Er kwam een tekening tevoorschijn die niet meer van het origineel te onderscheiden was. Een uur later kon ik mijn vader er geweldig mee verblijden. Het leek alsof het één van de gelukkigste momenten in zijn leven was.

Om de Facebook-volgers een beeld te geven van deze tekening, heb ik er vier foto’s van gemaakt. Een foto van de gehele tekening en drie detailfoto’s.

Uitleg signatuuropdracht
En nu kom ik met de uitleg van de definitie signatuuropdracht. Een signatuuropdracht is het uit vrije wil maken van een tekening (of iets anders) van een favoriet onderwerp.
Van het origineel maakte ik verscheidene duplicaten om ze straks aan mensen te geven, die grote bewonderaars zijn van mijn werk. Deze bevinden zich binnen de kennissenkring en familie.

De tekening die ik in januari had gemaakt (zie Facebook-blog van donderdag 24 januari van dit jaar) was ook een signatuuropdracht voor iemand, die mij en mijn ouders fantastisch had geholpen. Als dank voor zijn formidabele inzet maakte ik een tekening van zijn huis. Hoewel ik er de afgelopen weken flink op los had getekend zal men zich intussen afvragen: “Hoe zal het toch met Kees gaan? Hij heeft al een tijdje niet meer geschreven.”

Beter dan in februari
Met mij gaat het ietsje beter dan in februari. Langzaam maar zeker raak ik uit een depressief diep dal. Tot grote vreugde wachten mij in deze maand nieuwe uitdagingen, zoals een reis naar Amsterdam voor een bezoek aan een klant aan de Herengracht. Ik ga samen met jou, mijn vriendin Monique. Behalve het bezoek willen we nog een aantal mooie historische en schilderachtige plekken in de binnenstad zien.

In de week van 18 tot 24 maart zal ik naar alle waarschijnlijkheid opnieuw de kant op stomen van Amsterdam. Ditmaal niet voor een bezoek aan een belangstellende klant in de oude binnenstad, maar net even buiten Amsterdam. Ik zal aanwezig zijn op een zeer bekende plek die in heel Nederland grote populariteit geniet. Daar schijnt een interview met mij te worden afgenomen. En ik ben dus de gast die wordt ondervraagd. Hoe dat gaat verlopen, ik weet het nog niet. Verrassing.

We zullen zien…..

Hartelijke groeten,

Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.