vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

20 juli om 11:27

(05-’20) Vertrouw op je gevoel

Als je er voor knokt verdien je het gelukkig te zijn.


14 mei 2020

Lief Leven,

Soms moet je gewoon doen wat goed voor jezelf is, ook al gaat dat tegen de mening of visie van anderen in. Uiteindelijk gaat het er toch om of ik gelukkig ben en of mijn kinderen dat ook zijn.

Voor de rest – ondanks dat ze belangrijk voor me zijn – is de mening van anderen toch iets minder van belang als het gaat om iets dat mijn gezin beïnvloedt. Ik vind het moeilijk om voor mezelf op te komen en tegen de wens van een ander in te gaan.

Voor mij is het verleden 100% afgesloten, maar helaas zien een heleboel andere mensen dat anders. Het verleden heeft zeker invloed op de toekomst, maar op het moment dat  mensen inzien dat ze fouten hebben gemaakt, daarvoor hebben geboet en vervolgens hun leven hebben omgegooid met als doel zichzelf te verbeteren, dan vind ik dat je dat verleden moet laten voor wat het is en iemand een tweede kans gunnen.

Verleden is waardevol
Als je alle grote fouten uit het verleden niet onder de deurmat veegt, maar aanpakt en herziet, dan gaan zij een waardevol onderdeel van je leven uitmaken, waarvan je heel veel kunt leren. De enige persoon aan wie je je moet bewijzen, dat ben je zelf. Als andere mensen jouw vooruitgang niet zien, dan is dat hun gebrek.

Ik ben van mening dat je jezelf of anderen moet kunnen vergeven. En helemaal  als die persoon beseft is dat hij of zij fouten heeft gemaakt in het verleden. Maar zelfs als dat besef er nog niet is, moet je mensen kunnen vergeven. Dat geeft rust en is onderdeel van acceptatie. Althans, zo werkt dat voor mij. Vergeten doe ik niet, maar vergeven wel.

Ik besef als geen ander hoe je dingen kunt doen vanuit de verkeerde emotie of een misplaatste gedachtegang.

Daarentegen vind ik ook dat ieder mens verantwoordelijkheid moet nemen voor zichzelf en/of zijn daden. Het is zo makkelijk om naar een ander te wijzen en die de schuld te geven van wat er is misgegaan. Gelukkig ben ik niet zo en kan ik naar mezelf kijken en mijn eigen aandeel in iets wat niet goed is gegaan.

Enfin, de strekking van dit verhaal is, dat ik zo langzamerhand leer te vertrouwen op mezelf en mijn gevoel. Ik verander en daardoor begin ik anders te kijken en van mezelf te houden. Maar dat levert nieuwe vragen op, zoals: wat wil ik nou eigenlijk zelf?

Voor mezelf leren kiezen
Nu mijn kids groter worden en allemaal hun eigen bestaan beginnen op te bouwen, is het belangrijk dat ik leer om voor mezelf te kiezen. En dan mag ik toch keuzes maken waar ik achter sta, ook al is dat misschien niet hoe ‘men’ het graag had gezien? Eindelijk verander ik maar dat maakt mij dan opeens weer ‘egoïstisch’ in de ogen van anderen. Maar ja, ik  heb maar één leven waar ik alles uit kan halen. en dat is ook wat ik wil: volop leven..

Maar toch raakt het me als ‘men’ dan vindt dat ik bepaalde keuzes niet kan of mag maken Hé, dat maak ik toch lekker zelf wel uit! Zéker als het voor mij wel de juiste keuzes zijn. Al 50 jaar word ik geleefd, is mij van alles ontnomen en ik knok al zo’n 20 jaar met en voor mezelf.

Ook ik verdien het om gelukkig te zijn, zelfs als dat uiteindelijk op een andere manier is dan ‘men’ voor mij bedacht had. Ik sta tegenwoordig achter mijn keuzes en  beslissingen en voel me er prima bij!!!!

❤ Karin

 

Welke dingen uit je verleden moet je jezelf vergeven om door te kunnen gaan met leven?


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.