vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

23 juni om 11:50

Vijftig tinten blauw

Tekenen is niet makkelijk als er honderden brullende motoren langs het huis denderen.

Zondag 9 september 2018

Beste Monique,

Vraag: Hoe is het tekenen mij nu vergaan op zondag de 9e september?

Antwoord: Het tekenen ging zéér goed. Het woonhuis van mijn klant begon echt gestalte te krijgen.

Maar toch kende deze dag zijn lastige uurtjes.

Ik kampte tijdens het tekenen met een probleem: met de kleur van het houtwerk van het huis, en dan met name met de horizontale latten, die gezamenlijk de muren vormen. Het bepalen van de juiste kleur was moeilijk, moeilijk, MOEILIJK!

Op de in totaal twintig foto’s, die ik van de woning had gemaakt, ontdekte ik grote kleurverschillen. Op de ene foto vertoonde het huis een grijzige crème tint zien, maar de op andere tendeerde de kleur naar licht grijsblauw. Weer een andere foto toonde een kleur die tussen gebroken wit en licht-gelig grijs in lag.

Daar de weersomstandigheden van die dag (7 juni) het fotograferen niet altijd gemakkelijk maakten vanwege de felle zon aan de staalblauwe hemel, vond ik het lastig om er achter te komen wat nu de werkelijke kleur van dat huis is.

Gedurende het tekenen kwam ik uit op blauwachtig licht-grijs. Een belangrijk deel van het huis lag op het moment dat ik de foto nam nog in de schaduw en door de reflectie van de blauwe lucht in de verf van het hout nam de schaduwpartij van het huis een wat grijsblauwe tint aan.

Toen ik aanvankelijk een poging deed het hout in een meer grijsachtig crème uit te werken, kreeg ik een zeer onnatuurlijk resultaat dat ik niet direct bij de werkelijkheid vond passen. Daarbij liet de soort verf die ik gebruikte, niet zo gemakkelijk een natuurlijk grijzige crème tint toe.

Urenlang zat ik koortsachtig boven het papier te tobben.

Dus paste ik de kleur weer aan naar de weersomstandigheden van de bewuste dag en leek me een wat meer blauwachtig lichtgrijs voor de schaduw me iets reëler.

Inmiddels had ik mijn klant hiervan op de hoogte gebracht en wachtte ik zijn reactie af.

Tot slot moet niet worden vergeten dat ook de weersomstandigheden van vandaag het me moeilijk maakten. Geheel onverwacht werd het een zeer warme en zonnige dag hier in Velp. Ik voelde me overvallen door de uitbundige temperatuurstijging buiten.

Door het ‘mooie weer’ trokken veel mensen eropuit. Ook motorrijders. Die schenen het te hebben gemunt op onze woonbuurt. Ze leken een route te hebben gepland richting Posbank. De hele middag denderden tientallen, misschien wel een kleine honderd zware opgevoerde motoren door de lanen. Wat een rotherrie!

Daar gaat mijn rustige zondag! dacht ik. Het is warm buiten én ik word geplaagd door een grote onrust.

Het kostte een hele middag om alles te verwerken en op het laatst was ik doodop.

Met tekenen was ik al vóór 15.00 uur gekapt.

Gelukkig keerde de rust ’s avonds weer terug en koelde het buiten ook wat meer af daar de zon schuil ging achter een dikke wolkenplak.

Groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.