vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

20 augustus om 16:52

Villa Sonnevanck, anno 1905

Een eeuwenoude villa omgetoverd tot kantoorpand in Nunspeet.

Donderdag 16 maart 2017

Beste Monique,

Eindelijk is de gelegenheid er om aan de trouwe lezers te laten zien dat er weer een kersverse tekening van mijn hand is gevloeid. Het werk was bijna drie weken geleden afgekomen, maar mijn klant wilde nog even wachten met het laten plaatsen van een foto van de tekening.

Aanvankelijk wilde hij iets regelen. Het was de bedoeling dat ik deze maand in de lokale krant van Nunspeet zou komen te staan met daarbij een foto, waarop te zien is dat ik mijn klant het tekenwerk overhandig. Het betreft een tekening van een kantoor te Nunspeet.

Het is ondergebracht in een groot vrijstaand huis, dat is opgetrokken in een strakke vorm van de Art-Nouveaustijl met stilistische, rechte lijnen en regelmatige patronen in een maaswerk van vensters en deurstijlen.

Het huis dateert uit 1905 en kenmerkt zich door het ontbreken van zwierige, asymmetrische versieringen die anders zo eigen zijn aan de Art-Nouveau. In ons land staan meer huizen en grote gebouwen in deze strakke versie van de Art-Nouveau. Het NS-station van Haarlem is zo’n voorbeeld, daterend uit de periode 1905-1908 en behorend tot één van de mooiste uitingen van spoorwegarchitectuur in ons land.

Er is veel kleurrijk tegelwerk en daarnaast fraaie harmonie in muur-vensterverhouding, maar er komen geen spaghetti-ornamenten, zweepslag-lijnen en deuren met ongelijke, vreemde ovale ramen in voor.

Het leek mijn klant zo mooi als er met de komst van de pers meer bekendheid over mij zou worden gegeven in de omgeving. Hij zag het als een belangrijke promotie voor Nunspeet en de aanwezige bouwkunst in het stadje. Hij wilde laten zien dat het ook in Nunspeet niet ontbreekt aan historische bouwwerken. Tevens hoopte hij interesse bij mensen op te wekken om mij van opdrachten te voorzien, indien zij de krant zouden krijgen met een artikel over mijn werk.

De interviewer, fotograaf, mijn klant en ik zouden op de plek van het kantoor verschijnen met in mijn hand – en volop in beeld – de tekening die ik ervan gemaakt heb.

Helaas besloot het lokale dagblad prioriteit te geven aan andere items met als gevolg dat het plan voor een artikel inclusief foto weinig kans had. Kortom, het ging niet door.

Gisteren kwam de klant bij me langs om het werk op te halen.

Hij bekeek de tekening aandachtig en genoot ervan. Wat was hij blij! En wat was ik blij dat hij zo tevreden was over het resultaat!! In ieder geval is het kantoor een verzameling rijker.

Vandaag kreeg ik een dankmail van mijn klant en één alinea zou ik graag willen citeren:

“Beste Kees,
Vandaag heb ik je tekening uitgebreid laten zien binnen op kantoor en iedereen is echt vol verbazing over je tekening en je eigenschappen om deze tekening vanuit een foto zo op papier te krijgen. Een groot compliment vanuit ons kantoor dus.”

Inmiddels ben ik bezig met nieuwe opdrachten. Ik ben ze aan het voorbereiden en aan één ben ik al begonnen. Ik zal er dit voorjaar nog een paar keer op uit moeten voor bezoekjes aan klanten en om ter plekke foto’s te maken.

Zo zal ik onder andere ’s Hertogenbosch en Groningen bezoeken; steden met veel historisch schoon, die een bezichtiging meer dan waard zijn!

Ik verheug me erop de oude kern van deze steden te zien.

Hartelijke groeten,
Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.