vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

18 juni om 16:25

Volledig ingestort

Kees drukt Amerika en Rusland op het hart te stoppen met een nieuwe wapenwedloop!

Zaterdag 8 februari 2019

Beste Monique,

Nadat het een tijdje heel goed met mij ging en ik volop aan het genieten was van het winterse weer, ben ik sinds gisteren volledig ingestort.

Het gaat niet meer. Beter gezegd, ik voel me zeer beroerd en verdrietig, maar ook bezorgd en vooral angstig. Ik merk dat ik in een dreigend donker gat terecht ben gekomen.

Wat is er gebeurd?

Gisteren heb ik iets verschrikkelijks gelezen en daar ben ik bijzonder door van streek geraakt. Steeds vaker pikte ik berichten op dat er tussen Amerika en Rusland een nieuwe kernwapenwedloop dreigt en sinds gisteren is bewezen dat deze daadwerkelijk in volle gang is. Moskou stationeert in hoog tempo een ‘kersverse’ nieuwe generatie kernraketten en nu lijkt het erop dat ook Washington deze wapens aan het plaatsen is. Daarbij las ik tot mijn grote schrik dat het zo prachtige INF-verdrag, dat in 1987 werd ondertekend, helemaal teniet wordt gedaan door de huidige Amerikaanse president.

Die man maakt ook alles kapot!

Eerst de hoopvolle deal met Iran voor betere diplomatieke en economische betrekkingen waardoor het land geen atoombom zou gaan maken; vervolgens het veiligheidsverdrag uit 2015 voor opslag en transport van uranium en plutonium en nu het INF-akkoord! Het is niet te geloven hoe gevaarlijk die Trump te werk gaat!

Volgens de verslagen loopt Europa opnieuw gevaar door Russische raketten die op ons continent worden gericht. Inmiddels is er een discussie losgebarsten of er ook in de west-Europese landen weer kernraketten moeten worden gestationeerd en gevechtsvliegtuigen een kerntaak zullen krijgen. Kortom, het dreigt geheel uit de hand te lopen. In plaats van alle technische wetenschap te gebruiken om het broeikaseffect op aarde rigoureus een halt toe te roepen, lijken de regeerders hun kennis en centen liever te benutten voor een zo hoog mogelijke productie van de afschuwelijkste massavernietigingswapens!

Is de mens soms op aarde gekomen om de planeet, die zo uniek is in ons zonnestelsel, om zeep te helpen?

Op een gegeven moment was ik mijn emoties niet meer de baas. Het lukte me niet meer mijn tranen in bedwang te houden.

Eerst de angst om razendsnelle klimaatverandering en dan ook nog eens dít!

Een onweersbui ontlaadde zich.

Mijn ouders kwamen binnen en toen zij mij in de keuken hoorden snikken, schrokken ze. Ik legde uit wat er mis is.

Wat mij het meeste verdrietig maakt is dat ik de prachtige jaren negentig en ook het eerste decennium van de 21e eeuw enorm zal moeten missen. Wat waren dat onbezorgde tijden! Zonder kernwapen-dreiging en met nog weinig nieuws over serieuze klimaatverandering met versnelde opwarming van de aarde. Een tijdsbestek met goede regeringsleiders (denk aan Ruud Lubbers, Wim Kok, Bill Clinton, Gorbatsjov en Boris Jeltsin!). Er heerste vertrouwen en veiligheid!

En nu is dat allemaal voorbij. We geraken weer terug bij af. Denk aan de nachtmerrie van begin jaren tachtig toen honderden Sovjetrussische SS-20-raketten Europa elk moment konden bestoken.

Terwijl een kernbom anno nu wel even krachtiger is dan de bom die op Hiroshima viel. Ja, zelfs krachtiger dan de jaren tachtig-kernbommen! De huidige waterstofbommen hebben een veel groter vernietigingsvermogen dan een gewone atoombom en dan kom je per kernkop al gauw op 500 maal zo sterk als de kracht van de Hiroshima-explosie. En die bom zaaide al zoveel dood en verderf!

En alsof deze misère niet erg genoeg is: het sombere, winderige en voor de begrippen van februari veel te zachte weer gooit er een flinke schep bovenop. Mijn stemming lijdt er verschrikkelijk onder. Ik mis de knusse, vorst-rijke dagen die we zojuist hebben gehad, heel, ja heel erg!

Wat zal de toekomst brengen?

Er moet één ding gebeuren. Amerika en Rusland moeten onmiddellijk een einde maken aan de nieuwe kernwapenwedloop! Ik hoop dat er in beide grootmachten mensen opstaan die erin slagen een stokje te steken voor die onzin.

En, er moeten verstandige, milieubewuste wereldleiders komen.

Voor een autist is het buitengewoon moeilijk om geconfronteerd te worden met slechte nieuwsberichten. Alles weegt dan extra zwaar. Angsten steken onmiddellijk de kop op.

Vandaag zal ik alles moeten verwerken. Bijkomen. Even niet tekenen. Het wordt een algehele rustdag. Wellicht morgen weer verder.

Groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.