vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

24 augustus om 13:24

Volwassenen met autisme, een vergeten groep op de woningmarkt?

Informatie over PAS Nederland

In je woning kom je thuis en wil je je thuis voelen. Dat geldt ook voor volwassenen met autisme.

Op het gebied van wonen is er al veel aandacht voor mensen met een beperking. Zo zijn er allerlei woonvoorzieningen voor begeleid en beschermd wonen. Ook bestaan er ouderinitiatieven voor jongeren met een beperking die voor het eerst zelfstandig gaan wonen.

Volwassenen met autisme en een normale tot hoge begaafdheid vallen echter tussen wal en schip. Zij hebben geen ouders die een woonproject voor hen opzetten. Ook hebben ze vaak geen intensieve zorg nodig. Ze komen daardoor niet in aanmerking voor woonvoorzieningen voor mensen met een uitgebreide zorgbehoefte. Zo’n speciale woonvorm – waar zorg en wonen deel uitmaken van een ’totaalpakket’ – hebben ze vaak niet nodig. Wat voor woning dan wel, en waarom? Dat leest u in de brochure over Autismevriendelijk wonen van PAS Nederland.

In de kern heeft iemand die autisme heeft moeite met het verwerken van informatie uit zijn omgeving. Daar heeft een autist meer tijd voor nodig. Prikkels worden anders verwerkt dan bij niet-autisten. Door de drukte van het dagelijks leven is er meer behoefte aan structuur en duidelijkheid. Al met al hebben mensen met autisme meer tijd en ruimte nodig om tot rust te komen.

Ook bij Kees Momma is dit het geval. Uit zijn talloze brieven komt telkens naar voren dat hij, na op pad te zijn geweest, vaak een tijd thuis moet blijven om tot rust te komen, de gebeurtenissen te verwerken en op te laden voor een nieuw avontuur.

Bij PAS Nederland komen regelmatig alarmerende signalen binnen van volwassenen met autisme die het in hun eigen woning niet uithouden door constante overprikkeling. Dat de woonomgeving van grote invloed is op de gezondhied en welzijn van mensen is onomstreden. Het behartigen van de speciale woonbehoeften voor autisten is voor gemeenten en woningcorporaties dan ook een belangrijke uitdaging!

PAS (Personen uit het Autisme Spectrum) Nederland is een onafhankelijke belangenvereniging die het perspectief van de persoon met autisme voorop stelt. De leden van PAS zijn zelf autist en kunnen de wereld vanuit het autismespectrum bekijken. De vereniging heeft als doel het behartigen van de belangen van volwassen personen met een diagnose in het autisme spectrum of een sterk vermoeden hiertoe.

Het is zeer de moeite waar om hun brochure over Autismevriendelijk wonen te lezen! Op de site van PAS Nederland kunt u verder terecht voor:

1. Tips voor het zoeken van een woning.
2. Een lijst met wooninitiatieven of woongroepen, speciaal voor volwassenen met autisme.
3. De mogelijkheid om in contact te komen met lotgenoten en persoonlijk advies te krijgen over het vinden van een woning.

Staat de informatie die u zoekt er niet tussen? Mail dan naar wonen@pasnederland.nl

 

 


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.