vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

15 juli om 10:41

Waarom palmolie?

Kees doet via een pak speltstroopwafels een zorgwekkende ontdekking over het milieu

Beste Monique,

Zoals eerder verteld, zit het me deze week niet mee. Nu voel ik me zelfs down, uitzichtloos en soms wanhopig. Geen moment lukt het me rust in mezelf te vinden. Boze gedachten blijven me bij. Wat is er gebeurd?

Zoals men weet ben ik zeer begaan met milieu, klimaat en het voortbestaan van het leven op aarde. Ook verantwoord voedselgebruik met het oog op de instandhouding van een goede gezondheid staat hoog in het vaandel. Onlangs hebben mijn ouders stroopwafels van een speciaal merk gekocht: spelt stroopwafels.
Thuisgekomen wilden ze weleens weten wat er precies in zat. Ze kwamen met het pakje naar me toe en vroegen: “Kees, zou je ons even kunnen helpen en uitleggen welke stoffen er allemaal in zitten? Jij bent altijd zo goed op de hoogte en bovendien zeer kritisch op producten, die in levensmiddelen verwerkt worden?”

Voordat ze me het pakje stroopwafels overhandigden lazen zij de ingrediënten op: “Spelt, speltmeel, speltstroop, honing, palmolie…Palmolie? Kees, wat is palmolie? Weet je of dat gezond is? Kan je ons daar misschien iets meer over vertellen?” Ik weet wel iets, maar niet alles. Palmolie….. ja, daar had ik weleens van gehoord.

Ooit heb ik gelezen dat palmolie in veel fabrieksmatig vervaardigde voedingsproducten wordt verwerkt, zoals in biscuitjes, koekjes en wafels en ook in borrelzoutjes, kant-en-klare soepen, sauzen en sauspoeders. Zelfs bouillonblokjes bevatten palmvet en -olie. De olie zou gemakkelijk toepasbaar zijn in talrijke soorten voedingsmiddelen en is bovendien lang houdbaar. Echter, een Fransman die in de jaren negentig wereldwijd grote bekendheid verwierf met zijn dieetsuggesties voor verantwoord eten om af te slanken, verkondigde dat palmolie slecht was. Palmolie zou veel meer verzadigde vetten bevatten dan andere oliën. Hij waarschuwde dat het zelfs ongezonder was dan roomboter, met een grotere kans op vetzucht!

Op die ene dieetdeskundige na is het verder nooit echt in het nieuws gekomen. Ook de consumentenbladen hebben er nauwelijks aandacht aan besteed.  Ik raadpleegde de computer. Via Google wilde ik weleens weten wat nu echt de voor- en nadelen van palmolie zijn. Toen ik de informatie op mijn scherm zag verschijnen, schrok ik.

Al lezende werd mij duidelijk hoe het nou precies zat. Het blijkt veel ernstiger te zijn dan ik had gedacht. De feiten zijn ronduit schokkend. ‘Palmolie vernietigt regenwoud’, luidde de koptekst. Van pure angst voelde ik me instorten. Ik was ten einde raad.

Het regenwoud is het kostbaarste dat de aarde bezit. Het zijn de longen van onze planeet! Regenwouden zorgen voor de zuurstofvoorziening op aarde. Als er in tropische landen geen regenwoud meer zou zijn, dan houdt het leven op! Worden er nu werkelijk in hoog tempo gigantische gebieden met prachtig regenwoud met de grond gelijk gemaakt om in plaats daarvan oliepalmen te telen? Voor de miljoenen, miljoenen en nog eens miljoenen koekjes, die straks op tafel verschijnen en die we gretig tot ons nemen? Behalve geshockeerd was ik ook nieuwsgierig.

Van de lekkernijen en sauzen die in de keukenkast stonden, ben ik de ingrediëntenlijst gaan bestuderen. Op tafel had ik tal van pakjes, doosjes en zakjes voor me liggen. Na geruime tijd de verpakkingen te hebben doorgelezen, bleek het aantal producten, waarin palmolie verwerkt zit, beslist niet gering te zijn. Het zit zelfs in de biscuitjes van goede, vertrouwde merken, waar ik zo’n liefhebber van ben! Doe ik dan ook mee aan de ontbossing? Ik voelde me opeens schuldig! Wat moet ik nu doen? Definitief afstand nemen van al mijn vertrouwde lekkernijen? Als ik alle producten, waarin palmolie verwerkt zit, links laat liggen, dan vrees ik dat er weinig overblijft om te kunnen eten. Waaróm moet er dan palmolie in voor komen? Wat moeten wíj hier in Nederland in hemelsnaam met palmolie? Zitten we hier echt op te wachten? Er kunnen toch genoeg alternatieve oliën gebruikt worden, die wèl van milieuvriendelijke herkomst zijn?
Conclusie: zoals het er nu aan toe gaat, moet het gebruik van palmolie onmiddellijk gestopt worden.

Mijn advies aan de consument is dan ook als volgt: Lees vóór de aankoop van een levensmiddel, de verpakking kritisch om te controleren of het product palmolie/palmvet bevat. Indien er palmolie/palmvet in zit(ten), is het verstandig het niet te kopen ten behoeve van het behoud van het regenwoud en daarmee …..het leven op aarde.

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.