vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

2 juli om 18:05

Wakker worden als een doordrenkte vaatdoek

Er is geen houden meer aan. De hitte verpest zelfs de beste plannen.

Woensdag 1 augustus 2018

Goede plannen teniet

Beste Monique,

Vandaag had ik grote en mooie plannen. Ondanks de enorme hitte die nu het land al enige dagen teistert, was het me gelukt elke ochtend en vroege middag goed te tekenen aan een opdracht voor een klant in De Bilt. Het betreft een woonhuis dat zich niet ver van het KNMI-station bevindt.

Ik hoopte vandaag de afbeelding van het huis te voltooien en op een andere dag de rest te doen.

Helaas, de weersomstandigheden pakten tegen mijn verwachting in geheel faliekant uit.

Aanvankelijk dacht ik dat het minder warm zou worden dan de voorgaande dagen, maar ik merkte dat de hitte al vroeg in de ochtend toesloeg.

Meedogenloos als zij was, kon ik al om 10.00 uur niet meer naar buiten. Dat was eerder nog wel mogelijk, want toen kon ik nog probleemloos naar het dorp toe om brood te halen. Tevens begon de luchtvochtigheid toe te nemen hetgeen de extreem hoge temperaturen extra onaangenaam maakte.

Hoewel ik het tekenen gedurende de ochtenduren probeerde vol te houden, voelde ik dat de temperatuur ook in mijn woning fors steeg. Dat had ik eerder evenmin meegemaakt.

Ik activeerde dan ook de airconditioning en die kon nog aardig wat warmte tegenhouden. Elders in mijn woning is geen airco en de airco in mijn slaapkamer is al maandenlang kapot. Tot overmaat van ramp is de monteur van het bedrijf, die de machine heeft geïnstalleerd, op vakantie. Het slapen is mij de laatste tijd dan ook buitengewoon moeilijk vergaan. Geregeld heb ik de nacht doorgebracht met transpireren. Ik was als een doordrenkte vaatdoek; zo nat werd ik vaak wakker.

Al probeerde de airco in de huiskamer de warmte zoveel mogelijk weg te blazen, het voorkwam niet dat de ramen gloeiend heet werden. Al op een afstand van drie meter voelde ik de warmte ervan afkomen!

Steeds moeizamer kon ik me op mijn werk. Uiteindelijk kreeg de futloosheid zo de overhand dat ik om 12.00 uur het tekenen stil legde. De warmte in mijn woning begon me nu echt parten te spelen. Ik baalde. Mijn prachtige tekenplannen kon ik nu wel vergeten!

Ik baalde als een stekker.

Ik legde mijn spullen weg en nam mijn lunch.

Na de lunch besloot ik mijn ouders op te zoeken voor enig contact en gezelligheid. Maar, toen ik eenmaal mijn chalet uitstapte en buiten kwam, leek het alsof er een gigantisch heteluchtkanon op mij werd gericht. Ik wist niet wat me overkwam! Wat een afgrijselijke hitte! Een ware hel was er losgebarsten!

In de verschroeiende tropenhitte, begaf ik me naar mijn ouders. Hoe blij was ik toen ik eenmaal de bijkeuken bereikt had en de huiskamer binnenliep om me daar met de gezelligheid van mijn ouders te omringen.

Ook zij voelden zich niet in optima forma, waren lusteloos en hadden her en der wat stijve ledematen en een pijnlijke rug als gevolg van de warmte. Ook mijn ouders konden nauwelijks iets doen. Enkel en alleen maar stilzitten, lezen en de minuutjes aftellen tot ook deze hete dag voorbij was gegaan. Ik denk dat deze extreme weersomstandigheden voor heel veel oudere mensen een ernstig ongerief betekenen en zelfs een aanslag vormen op de gezondheid.

In de middag wees de thermometer buiten 35 graden Celsius aan! Ik geloof dat dit vrijwel niet eerder is voorgekomen, hier in Velp.

Ik merkte ik dat ik me steeds lamlendiger begon te voelen en depressiever. Ik kon echt niets meer!

Tevens werkte mijn eetlust niet meer mee. De rest van de middag en avond had ik nauwelijks iets gegeten.

Hoe lang nog zullen deze afschuwelijke omstandigheden voortduren?

Eén ding is zeker, voor de natuur en onze tuin betekent deze dagen de resolute doodsklap. Alles is in één keer bruin! Er is vrijwel geen gezond bloemetje meer te bespeuren. Gisteren hadden we alles nog rijkelijk besproeid en nu, nu is alles kapot.
Ondanks al het leed hoorde ik gelukkig vandaag ook berichten, die de burger moed geven. Er schijnt verlichting in de situatie te komen. Als het goed is moet het de komende dagen af gaan koelen met kans op buien. Geen 35 graden celsius meer en wellicht ook geen 30 graden meer. Wat zal dat een hoop schelen!

Wie weet dat ik tegen die tijd het tekenwerk toch weer voort kan zetten. Ik duim ervoor!

Hartelijke groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.