vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

26 augustus om 17:16

Warmte is agressief, tropenhitte is ronduit wreed

Vrijdag 9 september 2016

Beste Monique,

Gistermiddag, 8 september. Zachtjes ruist de nieuwe airco van de huiskamer. Ingespannen zit ik te tekenen. Heerlijk koele lucht verspreidt zich door de ruimte. Het lukt me zoveel beter en prettiger te werken dan voorheen.

Het was vorige maand ook geen onverstandige beslissing om dit apparaat te laten installeren. Buiten is het anders. Daar heerst een voor september ongebruikelijke tropenhitte. Ik heb wel wat warme septembermaanden in mijn leven meegemaakt, maar in deze mate en van zo’n lange duur, nee. Hoezeer ik kan juichen over de airconditioning, helaas heeft een depressieve stemming de overhand.

Agressief
De extreme warmte blijft een negatieve impact uitoefenen op mijn gemoedsgesteldheid. Ik blijf hoge buitentemperaturen als zeer akelig ervaren. Warmte komt agressief over en ik voel een zekere pijn die mij overstelpt.

Want naast binnen zitten en tekenen wil ik ook graag naar buiten voor een wandeling, boodschap of even een karweitje in de tuin. En eigenlijk heb ik nog veel meer redenen om naar buiten te gaan. Ik zou vandaag met mijn vriendin Monique en een klant, die mij vorig jaar opdracht gaf zijn woonhuis te tekenen, een trip door Amsterdam gaan maken. Een rondvaart. Deze klant, Marcel genaamd, heeft een eigen boot, waarin we met zijn drieën kunnen varen.

Het doel van deze stadsbezichtiging is niet alleen de sightseeing zelf, maar ook om een paar huizen te bezoeken van klanten, die nog op een tekening zitten te wachten. De privé-boot zou daarbij uitstekende diensten kunnen bewijzen. Zo hoeven we niet ellenlange afstanden te voet af te leggen. Bovendien schijn je vanuit een vaartuig de grachthuizen veel beter te kunnen bewonderen.

Onzekerheid
Helaas gaat de trip niet door. Het is te warm. Reeds vorige week hoorde ik verontrustende weerberichten over een zomerse hete week. Ik schrok en was nadien vreselijk teleurgesteld. We besloten deze onderneming te annuleren.
Mijn klant waarschuwde me dat het varen in zijn boot bij warm en zonnig weer niet erg prettig is, omdat de zon daar continu op schijnt. De boot beschikt niet over een dakje, want het betreft een volledig open schuit.
Gelukkig konden we deze afspraak opschuiven naar de tweede helft van de maand.

Maar de onzekerheid is hiermee niet weg. Zou het over een paar weken nog zo warm zijn?

Nog steeds hoor ik geen blijde vooruitzichten dat het weer gaat omslaan naar een herfstig type.
Het blijft maar nazomeren. De lang aanhoudende warmte maakt mij zo moedeloos.

De nare gedachten over klimaatverandering en opwarming van de aarde wellen weer in alle hevigheid op. Hoe moet dit nu verder? Zal het straks in oktober ook zo zijn? En zelfs in november? Eeuwige warmte? Geen seizoenen meer zoals vroeger?

Ik kan de slechte berichten niet meer aanhoren. Ik ben het zo beu, die onzekere vooruitzichten.

Ik heb de laatste nachten dan ook slecht geslapen. Ik lig voortdurend te piekeren en te tobben, terwijl de kleffe hoge nachttemperaturen het er niet prettiger op maken. Ik mis enorm het koele weer dat je in september meestal hebt.
Bij mijn ouders lucht ik mijn hart, al is er niet direct sprake van geruststelling.

Vooral ’s middags en ’s avonds zijn de sombere gedachten het ergst.

Zal het ooit goed komen?
Hartelijke groeten,
Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.