vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

19 mei om 12:06

Wederom een pronkstuk voltooid!

Woensdag 21 augustus 2019

 

Beste Monique

Gisteren vloeide er een waar meesterwerk van mijn hand. Het betreft een tekening van een statige villa in De Steeg, gemaakt in opdracht van een hele aardige, trouwe buurtgenote, die helaas binnenkort gaat verhuizen.

Zij kent de mensen die in dat huis wonen. Deze kennissen treden in het huwelijk en het leek mijn buurtgenote zo geweldig om op de dag van de plechtigheid een tekening van hun huis te schenken die door mij tot stand is gebracht.
Omdat ik in de afgelopen weken geen andere opdrachten kon maken – de klanten wilden nog een poos wachten vanwege vakantie en/of een drukke dagelijkse agenda – zag ik mijn kans schoon om het huis in De Steeg op papier uit te werken. In juni was ik met mijn buurtgenote naar dat huis toe geweest om het te bekijken en er foto’s van te nemen.

Heus pronkstuk
Nog geen twee maanden later slaagde ik erin de opdracht te voltooien.
Mijn buurtgenote kwam langs om het werk op te halen. Kort voor haar bezoek was ik nog naar de winkel gegaan om voor mezelf een aantal schitterende duplicaten van de tekening te laten maken.
En nu is alles rond. De tekening is in ontvangst genomen en ik ben zelf weer wat duplicaten rijker.
Ik geniet als ik ernaar kijk. Naar mijn indruk vind ik het werkstuk een heus pronkstuk, een van de mooiste exemplaren in de categorie tekeningen van vrijstaande huizen.

Het huis dateert uit 1897 en is gebouwd in de zogenaamde functionele bouwstijl. De algemene bouwstijl, die ook van toepassing is op spoorwegstations, fabrieken en andere gebouwen met een functie. In de tweede helft van de negentiende eeuw ontstond deze min of meer zakelijke architectuur met verschillende kleuren baksteen, licht geronde venstertoppen en veel houtwerk voor ramen en deuren. Omdat deze bouwwijze af en toe een wat sombere indruk maakt ,wordt deze schertsend ook wel de ‘fabrieksstijl’ genoemd. In maart 2015 heb ik hierover al eens geschreven op Facebook.

Jammer dat het af is
Ondanks de vele baksteensoorten maakt deze robuuste villa een elegante indruk, waarbij men in 1897 van de functionele architectuur toch een fraai geheel wist te maken. Alles is in harmonie met elkaar. Bovendien zijn er al kenmerken zichtbaar die naar de Art-Nouveau (Jugendstil) neigen.

Toch vind ik het een beetje jammer dat de opdracht afgelopen is, want ik werkte er iedere dag met plezier aan. Iedere dag kwam er weer een mooi onderdeel bij. Ik zag het huis als het ware op papier groeien tot de dag waarop ik het completeerde.

Het geeft me een grote voldoening dat ik mensen heb kunnen verblijden, zowel mijn buurtgenote als de mensen die het op hun huwelijksfeest zullen krijgen.

Hartelijke groeten,

Kees

Autisme en Werk
Voor Kees betekent tekenen: werk. Veel autisten worstelen met het vinden van een passende werkplek. Daarom helpen bedrijven als Jobstap en ITvitae autisten met het vinden van een passende werkplek. Zo zet Jobstap alle bedrijven op een rijtje die een plekje vrij hebben en hun mensen begeleidt in hun baan. En zorgt ITvitae niet alleen voor een leertraject in de IT voor hoogfunctionerende autisten, maar proberen ze op die manier deze mensen ook een baan aan te bieden. Of binnen het eigen bedrijf of op een plek waarvan ze weten dat je persoonlijk begeleid wordt.

 


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.