vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

12 mei om 11:39

Weer een tekening voltooid

Donderdag 26 maart 2020

 

Beste Monique,

De huidige crisis – als gevolg van het coronavirus in ons land – heeft ervoor gezorgd dat ik een geheel ander patroon in het dagelijks leven volg dan voor die tijd.

Het betekent weliswaar dat je constant op je qui-vive moet blijven, toch merk ik dat ik inmiddels een beetje gewend raak aan de voorzorgsmaatregelen die ik moet treffen als ik boodschappen ga doen. Ook het afstand houden tot andere personen, het geruime tijd geen bezoek mogen ontvangen of niet uit eten kunnen gaan, lijken een vanzelfsprekende zaak te worden. Als we deze veiligheidsrichtlijnen blijven naleven, ontstaat er vanzelf routine en staan we er niet meer zo vreemd tegenover.

Procedures
Mijn ouders verkeren gelukkig nog in goede conditie. Zolang zij dat blijven en er alles aan doen dit vol te houden, wordt de last van spanningen en onzekerheid geleidelijk iets lichter.
Wel moet ik hen elke dag goede raad geven voor wanneer zíj hun boodschappen gaan doen.

Als ikzelf inkopen doe, hou ik serieus rekening met de procedures die ik voor elke winkel moet uitvoeren. Ik draag zelfs handschoen van latex (of nitryl), dezelfde die tandartsen en chirurgen dragen zodra zij zich in de praktijkruimte begeven. En handgel natuurlijk.

Ik vind het allang best en stiekem zelfs prettig dat in openbare vertrekken en winkels nu afstand moet worden gehouden, want het moeten wachten in een lange rij van dicht op elkaar staande mensen is voor iemand met autisme sowieso een extreem zware opgave.

Voordeel: muisstil
De crisis kent eigenlijk nog een groot voordeel: het is buiten muisstil. Zoiets heb ik eigenlijk nog nooit eerder meegemaakt. Ik vind het een weldaad voor geest en gemoedsstemming. Ik kan met een aanzienlijk meer ontspannen gevoel wandelingen maken en werkjes in de tuin verrichten.

Ook het tekenen komt fantastisch tot zijn recht. Meer dan ooit stort ik me met pen en penseel op het papier. Het is niet alleen de stilte overal, die de concentratie op het werk vergemakkelijkt, maar ook door het uitstellen van afspraken met andere mensen (klanten) heb ik veel meer tijd om binnenshuis leuke dingen te doen.

Vandaag voltooide ik het vierde werkstuk van dit jaar. Het is een tekening van een vrijstaande woning in het oosten van het land. Kort nadat ik deze af kreeg, maakte ik er een foto van.

Een klant vroeg mij deze villa op papier uit te werken. Het zou een geschenk zijn voor de bewoners aldaar, die mijn klant goed kent. Na e-mailcontact mag ik van hem de foto van deze tekening op Facebook zetten.

Het huis dateert uit de eerste helft van de jaren vijftig van de afgelopen eeuw en is typerend voor de architectuur die in die jaren bij vele Nederlandse woningen werd toegepast.

Hartelijke groeten en veel kijkplezier gewenst,

Kees

Prikkels
Mensen met autisme nemen de wereld anders waar dan ‘normale’ mensen doen. Prikkels en veranderingen komen harder binnen. Zo kan het dat Kees zich ontzettend kan ergeren en druk kan maken over het weer of over de maatregelen rondom corona. Waar een ‘normaal’ iemand zich aanpast en zich erover heen zet, kan een persoon met autisme nog erg lang malen en piekeren over hetgeen dat anders is dan gewoonlijk. Verschillende instanties laten zien hoe dat werkt door autisten zelf er iets over te laten vertellen, zoals PASNederland , Autisme Digitaal en Vanuit Autisme bekeken. Daarbij strijdt Vanuit Autisme bekeken ook voor het normaliseren en includeren van mensen met autisme in de samenleving.


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.