vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

19 mei om 12:45

Wildwaterspektakel

Het uitblijven van regenval heeft het landschap in grote droogte achtergelaten. Maar dan stapelen de wolken zich op en bereidt Kees zich voor op 'De grote slok!'

Vrijdag 2 augustus 2019

Beste Monique,

Ik schrijf woensdagavond 31 juli. De enorme hittegolf van de voorbije laatste juli-decade heeft haar sporen maar al te zichtbaar achtergelaten. Zowel mijn tuin, als die van mijn ouders en eigenlijk de meeste tuinen, stonden volledig weg te kwijnen door de droogte. Al was het buiten niet meer tropisch heet, de planten bleven te lijden hebben van de gevolgen ervan. Hoewel het afgelopen zondag en woensdag serieus had moeten regen, was hier in Velp nauwelijks iets gebeurd.

Zondag helemaal niets en op woensdagmiddag slechts één verwaaid spetterbuitje. Andere plekken schenen veel meer regen te hebben gehad.

Ook het wandelen in het Beekhuizense Bos en langs de Beekhuizense Heide vond ik de laatste tijd geen feest. De aanblik van een verdord natuurgebied leidde tot bezorgdheid. Zal de natuur het nog wel redden?, dacht ik.
Het lopen werd bemoeilijkt. Ik stoeide met intens stoffige paden bedekt met mul zand. Van de stofwolken moest ik opeens vreselijk niezen terwijl mijn schoenen op het laatst bedekt waren met een laag fijnpulverig zand. Ik ergerde me.
Ik liep door en kwam onder andere langs de gebruikelijke drinkpoelen. Ik keek ernaar. Het laatste beetje water dat daar eerst nog aanwezig was, was inmiddels vrijwel opgedroogd. Ik had het te doen met de dieren, die er afhankelijk van zijn zoals bijvoorbeeld de vogels.

Gistermiddag leek het weer iets hoopvoller. In de middag betrok de hemel en viel er tot grote vreugde de eerste echte regenbui. Toen de lucht weer opklaarde, tapte ik uit de neerslagmeter 1,8 millimeter af. Het was nog niet veel, maar het was tenminste iets.
Maar vandaag kwam onverwacht het ‘grote werk’.

Terwijl ik in de vroege middag heerlijk zat te tekenen, stapelden zich buiten donkere wolken op. Het licht werd schaarser en schaarser tot er een enorme plensbui los barstte. Het ging steeds harder regenen. Tenslotte was er sprake van een geweldige wolkbreuk. Het regengordijn kwam tot zo’n dichtheid dat contouren van bomen en huizen niet meer te onderscheiden waren in de welhaast Egyptische duisternis. Een waar spektakel voltrok zich, compleet met onweer. De blijdschap kreeg bij mij de overhand!
De regenval was met recht extreem te noemen. Zelden heb ik het hier in Velp zó hard zien regenen!
De riolering kon de enorme massa’s hemelwater niet meer verwerken en deed de straten veranderen in wildwaterrivieren. Het kolkte en woelde. Ik hoorde zelfs de afvoer van mijn gootsteen gorgelende geluiden maken en ik rook een lucht van verstopte afvoer.
Even later hoorde ik brandweersirenes. Het zou me niets verbazen als de lager gelegen straten door de enorme hoeveelheid regenwater kleine binnenzeeën waren geworden!
De bui van vandaag riep herinneringen op van de grote wolkbreuk die op 28 juli 2014 over Velp heen trok en delen van de Beekhuizenseweg en Hogeweg geheel onder water zette. Ik weet nog dat jonge kinderen er zelfs in konden zwemmen! Anderen voeren er met een opblaasbare rubberbootje door heen.

Langzaam nam de intensiteit van de bui af, maar het bleef nog heel lang door regenen. Pas ’s avonds omstreeks 18.00 uur werd het droog en klaarde de lucht op. Uit nieuwsgierigheid ging ik kijken of de Beekhuizenseweg opnieuw was overstroomd. Na een tijdje te hebben gefietst was ik er.
Inderdaad. Eén à twee brandweerauto’s waren druk bezig het overtollige water weg te pompen. De klus leek al bijna te zijn geklaard, want ik zag nergens die enorme watermassa die zo even gevallen was. Het verkeer werd tegenhouden en belangstellenden liepen naar de plek toe waar de brandweer met man en macht werkte om de weg weer vrij te maken.

Terug van weggeweest tapte ik een bijna overgelopen regenmeter af. Na enig optelwerk en over en weer schenken van regenwater in een extra maatkan, ben ik op de som gekomen van maar liefst 68 millimeter! Dat is tien millimeter meer dan het water dat er op 28 juli 2014 is gevallen! Een nieuw dagrecord voor Velp!

Wat zal dit de natuur goed hebben gedaan en tevens onze drinkwatervoorraad! Een ware redding na een noodlijdende situatie! Wat voelde ik me blij!

Goed, Velp heeft eindelijk de ‘grote slok’ gekregen. Ik ben benieuwd hoe dit nu voor de tuinen gaat uitpakken. En, hoe zal het Beekhuizense Bos en het heidegebied er na deze bui uitzien?

Ik ben benieuwd!

Hartelijke groeten,

Kees

 


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.