vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

3 juli om 20:44

Winterpret met Kees de ijsliefhebber

Kees vertelt over één van zijn favoriete componisten: de Schotse John Field.

3 maart 2018

Winterweer en CD-doosje

Beste Monique,

Op wat voor een schitterende en overweldigend fijne winterweek kan ik terugkijken! Subliem! Zeven dagen achtereen serieuze vorst! IJsdagen!

Wanneer ik mijn wandeling in het bos maak, zie ik dat de vijver in een heuse ijsvlakte is veranderd. Vanochtend lag er een maagdelijk dun sneeuwtapijtje op. De natuur en het ronduit kalme weerbeeld zorgden voor een uitgesproken vredig tafereel. Sereen en onverstoord. Er gaat zoveel rust vanuit! Zo prettig!

Ik hoor volop verhalen over dat er overal wordt geschaatst en dat er het een en ander georganiseerd is om de ijsliefhebbers aan hun trekken te laten komen.

Het onvervalste winterweer kwam vorige week dan ook als een verrassing. Dit had ik drie weken geleden nog niet kunnen bevroeden, toen voortjagende bewolking, regenbuien en zachte lucht het weer bepaalden en behoorlijk mijn stemming verpestten.

De buitengewoon plezierige omstandigheden waren dan ook van grote invloed op mijn passie voor het maken van fraaie voorwerpen. Precies een week geleden – kort na voltooiing van de tekening van de Prinsengracht – begon ik aan het maken van een CD-verzameldoosje, dat bestemd is voor acht CD’s met prachtige klassieke muziekstukken (pianoconcerten, nocturnes en andere pianowerken).

Het betreft muziek van één componist: John Field, een naam die niet bij iedereen bekend zal zijn.

John Field was een Ierse componist, die van 1782 tot 1837 leefde. Hij maakte furore als zeer begenadigd pianovirtuoos en zijn stijl mag beslist uniek worden genoemd.

Field vestigde zich in 1803 in Sint-Petersburg en bekwaamde zich daar verder in het pianospel. Zijn leermeester was Muzio Clementi, die hem aanraadde naar Oost-Europa te verhuizen ten behoeve van nieuwe mogelijkheden in de pianomuziek.
Field heeft daar jarenlang gewoond en ook verbleef hij een tijdje in Moskou. Zijn muziek wordt gekenmerkt door de invloed van Russische folklore met daarin een vleugje Ierse en Schotse dansmuziek verwerkt. Dit maakt zijn werken zo bijzonder.

Er zijn destijds ontzettend veel uitgaven van zijn composities gemaakt, evenals talloze herdrukken. Daarom zijn zijn werken zo goed bewaard gebleven en kan het nageslacht er volop van genieten. Ook ik.

John Field’s grote navolgers waren Frédéric Chopin, Franz Liszt en diverse grote Russische componisten. Zij zetten zijn stijl voort en pasten deze aan het latere tijdperk waarin zij leefden. Helaas, na 1824 taande zijn roem evenals de vraag naar zijn muziek. Daarmee kwam een einde aan goede verdiensten. Als gevolg van armoede en alcoholverslaving ging de gezondheid van John Field snel achteruit en stierf hij op slechts 54-jarige leeftijd.

Het schilderen en in elkaar zetten van het doosje ging fantastisch en met plezier keek ik elke dag naar steeds mooiere resultaten. Ik vond het verrukkelijk werk. Ik heb mijn gave voor kalligraferen benut om er zo mooi mogelijke teksten op te schrijven. En dat lukte.

Gisteren voltooide ik de CD-box. Ik heb er foto’s van gemaakt. Het zijn drie stuks.

Vandaag ben ik meteen begonnen aan een nieuwe tekening. Het wordt weer een Amsterdams onderwerp: een levendig straatbeeld aan het Damrak.

Afgelopen jaar liep ik daarlangs, toen ik met een hele aardige vrouw op stap was voor het maken van foto’s van huizen, die zij van mijn hand getekend wilde hebben, waaronder de Spiegel- en Prinsengracht.

Op de terugweg naar het Centraal Station liepen we langs het Damrak en maakte ik een prachtige foto van een rij huizen aan deze boulevard.

Hoewel ik inmiddels al andere tekenopdrachten heb binnengekregen, zal ik nog enige tijd moeten wachten tot ik daar foto’s van ontvang. Foto’s, die mijn aanstaande klanten. van hun te tekenen huis zullen toezenden. Het gaat om woningen die net te ver van Velp liggen; op plaatsen, die met het openbaar vervoer moeilijk te bereiken zijn. Bovendien wil een aantal mensen zijn huis getekend zien met voorjaarsgroen en struiken met bloesem. Begrijpelijk.

Pas in april of later dit jaar, zal ik er weer op uitgaan voor bezoekjes aan klanten, die wél gemakkelijk te bereiken zijn met het openbaar vervoer.

Nu kan ik me iedere dag verheugen op het tekenen van het Damrak.

Hartelijke groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.