vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

20 juni om 08:29

Brieven van Kees: Zeer groot tekenwerk voltooid

Brieven van Kees

Maandag 13 juni 2022

Beste Monique,

Gedurende de laatste dagen van mei en de eerste decade van deze junimaand heb ik intensief getekend. Vrijwel elke dag werkte ik in diepe concentratie van ’s ochtends vroeg tot tegen de avond toe. Ondanks alle inspanning die ik heb moeten verrichten, beleefde ik veel plezier aan deze opdracht. Iedere dag weer een flinke stap verder. En nu is de tekening voltooid. Gisteren legde ik er de laatste hand aan. Het betreft een zeer bijzonder onderwerp hetgeen een hele eer betekende om dit op papier te mogen uitwerken. Een unieke kans!

Maar, wát was dat zeer bijzondere onderwerp nou?

Het verklarende antwoord is dat het een kolossaal huizenblok in Antwerpen is in de wijk Zurenborg, niet ver van Berchem. Het blok bestaat uit drie hoge woonkolommen. De eerste kolom is een smal huis met meerdere overdekte balkons, een toren en een driehoeksgevel. De middelste kolom vormt min of meer een rechtlopende tussensectie, die als het ware een verbinding vormt tussen het hoge linker- en rechtergedeelte van het huizenblok. Het valt daardoor iets minder op. Het rechtergedeelte omvat een enorme driehoeksgevel met daaronder een brede hangerker, terwijl de benedenverdieping weer uit een vlakke muur bestaat. Daarin is een aantal smalle vensters te zien.

De onderste verdiepingen zijn opgetrokken in late Art-Nouveau (Jugendstil) met als kenmerk strakkere en meer gestileerde ornamenten dan de vroegere Art-Nouveau. Vanaf 1905 nam deze rustiger vorm van deze bouwstijl het over van de uitbundige en asymmetrische versie uit periode van vóór 1905.

De bovenkant van het woonblok is echter totaal anders dan Jugendstil. De  ontwerper van dit huizenblok bleek te hebben gekozen voor een eclectische uiting van Duitse vakwerkarchitectuur. Een ander kenmerk: in elke woonkolom zijn in de hogere verdiepingen medaillons te zien met daarin een afbeelding van een apostel. In totaal zijn het er twaalf. Het huis heet dan ook ‘In de Twaalf Apostelen’.

De combinatie van Jugendstil met daarop een vakwerk dakpartij zorgt voor een uniek en elegant geheel dat zeer sierlijk aandoet. ‘In de Twaalf Apostelen’ werd gebouwd in 1907, want op de toren van de linker-woonkolom staat ‘Anno 1907’. Voor de rest van deze zomer kan ik me blijven verheugen op mooi tekenwerk. Er liggen nog heel wat opdrachten klaar van aantrekkelijke huizen. Af en toe komt er zelfs een nieuwe bij. Dit maakt dat ik een fijn leven kan leiden en daar ben ik heel blij om.

Hartelijke groeten,

Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken