vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

2 juli om 17:12

Zomertrio is compleet

Ondanks de aanhoudende zomerhitte, heeft Kees een trio schitterende tekeningen voltooid.

Zondag 19 augustus 2018

Beste Monique,

Het ‘Zomertrio’ is vandaag compleet.

‘Zomertrio’?

Wat is dat?, zal men zich afvragen.

Met de voltooiing van de derde tekening van dit seizoen (periode 1 juni-31 augustus) is een drietal tekeningen afgekomen. Een trio, dat ik dus gedurende de zomerperiode heb gemaakt.

De eerste tekening maakte ik van 26 juni tot 12 juli (een huis in Deventer), de tweede (een woning in De Bilt) volgde op 16 juli en was al op 31 juli gereed. Aan de laatste die ik nu voltooid heb, was ik sinds 9 augustus bezig. Ik vind het een zeer bijzondere prestatie dat het me gelukt is om in een moeilijke zomer als deze, met die extreme hitte, toch nog drie tekeningen tot stand te brengen.

Met af en toe een verplichte rustpauze gedurende de heetste dagen, waarin ik het werk stil legde en rust hield.

Van het hele ‘Zomertrio’ vond ik de laatste opdracht ook de leukste. Ik heb er met zeer veel plezier aan gewerkt. Het betreft een landhuis in de buurt van Almen, een plaatsje dat zich in één van de mooiste streken van ons land bevindt: de Graafschap, ten onrechte ook wel Achterhoek genoemd, want de eigenlijke Achterhoek begint pas vanaf de lijn Neede-Ruurlo-Doetinchem.

De Graafschap (achter de lijn Zutphen-Doesburg) betreft een prachtig tussengebied dat uit eeuwenoude loofbossen bestaat, afgewisseld met akkers en weilanden. Heel dikwijls tref je aan de rand van zo’n bos een statig landgoed aan of een pronkstuk van een kasteel met uitzicht over de brede landerijen.

Ik ben verknocht aan De Graafschap. Ik kom er graag. Dat is nu helaas veel minder het geval dan vroeger, omdat ik geen eigen vervoer heb, maar in de jaren tachtig maakte ik in die omgeving prachtige wandelingen met mijn ouders. Lochem, Vorden en Hummelo waren favoriet.

In mei dit jaar was ik er opnieuw voor een bezoek aan de klant die even buiten Almen woont en om foto’s van haar woning te nemen.

Het huis, dat met recht een schitterend landhuis mag worden genoemd, wekt algauw de indruk dat het ergens aan het einde van negentiende eeuw gebouwd zou zijn, maar niets is minder waar. Het dateert uit 1999. Het is vakkundig opgetrokken in een geheel klassieke landhuisstijl. Het is een bijzonder knappe bouwwijze, die om oude ambachtelijke technieken vraagt, waarbij de constructie van metselwerk, raamkozijnen en dak precies in de juiste verhoudingen en vormen moet worden uitgevoerd. Er komt zelfs houtsnijwerk en stucwerk aan te pas. Je moet dan wel een bouwvakker zijn met een uitgesproken plastisch-artistieke inslag wil je zo’n huis exact in de negentiende-eeuwse stijl na kunnen bouwen. Rechte en geometrische lijsten, maar toch met een decoratief effect.

Op zeer veel plekken in Gelderland heeft men in de afgelopen twintig jaar dergelijke huizen feilloos weten te creëren alsof het authentiek historische herenboerderijen zijn! In de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw was dit soort bouwen bij lange na niet aan de orde en moest alles juist heel modern zijn.

Nu de derde tekening van de zomer (de negende van dit jaar) af is, houd ik een tijdje rust. Gelukkig zijn er genoeg andere bezigheden die ik kan verrichten en waar ik veel plezier aan beleef.

Hartelijke groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.